24.3 C
Ελλάδα
29 Μαρτίου 2024
Motorplay.gr
FormulaΑγώνες

Παγκόσμιος πρωταθλητής για 3η σερί χρονιά ο Χάμιλτον

Με 2η θέση στο Γκραν Πρι των ΗΠΑ ο Χάμιλτον εξασφάλισε το φετινό παγκόσμιο τίτλο 2 γύρους πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Είναι ο έκτος συνολικά στην καριέρα του και τώρα βρίσκεται μόλις ένα πίσω από το Σουμάχερ, πράγμα που φάνταζε ακατόρθωτο για τον ίδιο στο ξεκίνημά του.

Με αυτό τον τίτλο ο Βρετανός προσπέρασε το Φάντζιο σε αριθμό πρωταθλημάτων και έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία της F1 πίσω μόνο από τον μεγάλο Σούμι. Το ρεκόρ των επτά τίτλων του Γερμανού πλέον δε φαίνεται απίθανο να σπάσει με το Χάμιλτον να έχει ευκαιρία να τον φτάσει του χρόνου.

Για τον Χάμιλτον είναι το πέμπτο πρωτάθλημα την τελευταία εξαετία, στην οποία κυριαρχεί από το 2014 η Mercedes. Είναι καθολική η επικράτησή της από την είσοδο των υβριδικών τούρμπο κινητήρων με 6 σερί παγκόσμια πρωταθλήματα κατασκευαστών και οδηγών αφού και το 2016 ο Ρόσμπεργκ ήταν στο δυναμικό της.

Από τους 119 αγώνες της εποχής των τούρμπο στην F1 ο Χάμιλτον έχει νικήσει στους 61, σε περισσότερους από τους μισούς. Συνολικά ανέβηκε 96 φορές στο βάθρο, που αντιστοιχούν στο 80% όλων των Γκραν Πρι της συγκεκριμένης περιόδου, ενώ το ίδιο διάστημα ξεκίνησε 56 φορές από την pole position. Το παλμαρέ του 34χρονου οδηγού για όλη την καριέρα του στην F1 περιλαμβάνει 83 νίκες, 150 πλασαρίσματα στο βάθρο, 87 pole positions και 46 φορές ταχύτερους γύρους σε έναν αγώνα, εκτός φυσικά από τα 6 Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ο Χάμιλτον πέρασε το 2007 στη Formula 1 έχοντας μόλις κατακτήσει το πρωτάθλημα GP2 και έχασε στην παρθενική του σεζόν με τη McLaren τον τίτλο μόνον για έναν βαθμό από τον Ράικονεν. Ένα χρόνο αργότερα στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής σε έναν δραματικό αγώνα στη Βραζιλία, όπου ο Φελίπε Μάσα πανηγύριζε ήδη ενώπιον των συμπατριωτών του τον τίτλο. Ωστόσο ο Χάμιλτον προσπέρασε στην τελευταία στροφή του Γκραν Πρι –αλλά και της χρονιάς- τον Τίμο Γκλοκ και «έκλεψε» στην κυριολεξία το στέμμα από τα χέρια του απαρηγόρητου Μάσα. Μετά από έξι χρόνια στη McLaren μεταγράφηκε το 2013 στη Mercedes, όπου διαδέχθηκε τον μεγάλο Γερμανό και ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε η απόλυτη κυριαρχία της Mercedes με τη τεράστια συμβολή του Βρετανού.

Πλέον θέτει νέους στόχους, αφού κυνηγάει τα ρεκόρ του Σουμάχερ σε νίκες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά και το σερί Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων όπου προηγείται ο Σούμι με την πενταετία 2000-2004 και ακολουθούν με μία τετραετία οι Φάντζιο (1954-1957) και Φέτελ (2010-2013). Όπως δήλωσε με νόημα μετά το Γκραν Πρι στις ΗΠΑ: “Έμαθε από τον πατέρα του να μην τα παρατάει ποτέ!” Με όλη του την πορεία δείχνει ότι είναι σούπερ μαχητής και επιβεβαιώνει απόλυτα τα λεγόμενά του.

Ακολουθεί η Βίβλος των Παγκόσμιων Πρωταθλητών:

Related posts

1η Ανάβαση Δελφών 2023 – 23-24 Σεπτεμβρίου

motorplayadmin

MotoGP: Ο Πετρούτσι κέρδισε στο Λε Μαν, ο έβδομος διαφορετικός νικητής για το 2020

motorplayadmin

Αποκάλυψη της Χαλκιάς Racing Team!

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.