22.5 C
Ελλάδα
18 Απριλίου 2024
Motorplay.gr
Τρέχοντα Νέα

Εντατική προσπάθεια από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων για τη συντομότερη παραγωγή αυτόνομων οχημάτων

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού που θα στραφεί προς αυτά.

Μπορεί αυτή την περίοδο να γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα αυτοκίνητα κινητήρων εσωτερικής καύσης ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως οι κατασκευαστές κοιτούν ήδη την επόμενη ημέρα, που αφορά στην ανάπτυξη των αυτόνομων αυτοκινήτων, δηλαδή των αυτοκινήτων που θα κινούνται μόνα τους, δίχως την ανάγκη επίδρασης από τον οδηγό. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Σουηδικής εταιρείας ερευνών Berg Insight, τα πρώτα αυτόνομα αυτοκίνητα θα παρουσιαστούν στην παγκόσμια αγορά το 2020 και σε μια δεκαετία αναμένεται να αυξηθούν κατά 62%, με τον αριθμό τους να φτάνει από τα 200.000 οχήματα το 2020, σε 24 εκατομμύρια οχήματα το 2030.

 

Όπως τονίζεται και από τη δημοσίευση της Berg Insight, τα αυτόνομα αυτοκίνητα δεν αποτελούν μια αυτοτελή εφεύρεση, αλλά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν χρειάζονται την αλληλεπίδραση και ταυτόχρονη εξέλιξη επιπλέον τεχνολογιών. Για παράδειγμα είναι απαραίτητη η βελτίωση της τεχνολογίας στον τομέα της ύπαρξης του κατάλληλου λογισμικού, το οποίο θα μπορεί να ερμηνεύει σωστά τις πληροφορίες που δέχεται από τους αισθητήρες και θα μπορεί να δημιουργήσει μια λογική οδήγησης τέτοια, που να το καθιστά ασφαλές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι στην προσπάθεια εξέλιξης των αυτόνομων αυτοκινήτων, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων βρίσκονται σε στενή συνεργασία με εταιρείες Τεχνολογιών Πληροφορικής (IT) ή γενικά με εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

 

Η εμφάνιση των αυτόνομων αυτοκινήτων αναμένεται να προκαλέσει τεράστια αλλαγή στην κοινωνία μας με πολλούς τρόπους, καταλήγει η Berg Insight τονίζοντας πως: “Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που δε μπορούν να οδηγήσουν, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων ή τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα όσον αφορά την κίνηση στους δρόμους. Τα οικονομικά πλεονεκτήματα είναι μεγάλα και η πρόκληση για να επιτύχει το εγχείρημα των οχημάτων που κινούνται μόνα τους, είναι αρκετά αξιόπιστη και οικονομική“.

 

Ο κύριος παράγοντας των τροχαίων ατυχημάτων είναι το ανθρώπινο λάθος και κατά συνέπεια, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα τελειοποίησης της τεχνολογίας των αυτόνομων αυτοκινήτων, τα ατυχήματα στους δρόμους μπορούν, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των ερευνών, να ελαχιστοποιηθούν.

 

Η γνώμη μας για το θέμα είναι πως από τη μια πλευρά μπορεί να υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για την παραγωγή τέτοιων οχημάτων. Επίσης εξασφαλισμένη είναι και η ζήτησή τους. Αυτό όμως που μας κάνει διστακτικούς είναι η αξιοπιστία τους και η αμφισβητούμενη συμβολή τους στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Εμείς εκτιμάμε πως ο δρόμος για την παραγωγή πραγματικά αξιόπιστων και ασφαλών αυτόνομων οχημάτων είναι πολύ μακρύς και συναντά τουλάχιστον το 2040 μην πούμε το 2050.

ΚΠ

Related posts

Porsche έπιασε στην άμμο τα 338,5 χλμ./ώρα!

motorplayadmin

Μαύρο κουτί στα αυτοκίνητα

motorplayadmin

25χρονος νεκρός στο πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα με πατίνι

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.